Een typisch Nederlandse Kerst

December is de tijd van het jaar waarin tradities plotseling heel belangrijk worden voor veel mensen. Elk land, elke regio en zelfs elke familie heeft een eigen manier om Kerst te vieren. In deze reeks vertellen MH auteurs over hun favoriete Kersttradities.

Van Marthe Menses / 13.12.2017

‘Hoe ziet een typisch Nederlandse Kerst eruit’? Het is een vraag die me gesteld werd toen ik door de straten van Praag, mijn woonplaats voor een paar maanden, liep. Het meisje dat me dit vroeg, zocht inspiratie voor haar Kerstfilm. Terwijl ik een antwoord bedacht, ontstond er een lach op mijn gezicht. Niet omdat ik dacht aan een ‘typisch Nederlandse Kerst’, maar omdat ik dacht aan ‘onze Nederlandse Kerst’. Onze Kerst, die ik meestal thuis met mijn familie doorbreng. Onze Kerst, waarbij het niet allemaal om de cadeautjes en de jurkjes gaat. Onze Kerst, waarbij we ons wel mooi aankleden om een Kerstdiner te hebben met opa, oma, tantes, ooms, neven en nichten, maar alleen als we daar zin in hebben. Zelfs onze Kerst, (meestal Tweede Kerstdag, aangezien we als echte Nederlanders twee dagen Kerst vieren) waar mijn moeder, vader, zus en ik in onze lelijkste joggingsbroek de hele dag thuis Kerstfilms kijken.

Ik denk dat alle andere Nederlanders die dezelfde vraag voorgeschoteld zouden krijgen, ook een lach op hun gezicht zouden krijgen, denkend aan ‘hun Nederlandse Kerst’. Misschien wel hun Kerst, waarbij ze met zijn allen rond de gourmetplaat zitten en hun eigen maaltijdjes maken in kleine pannetjes (want Nederlanders houden van gourmetten, op de een of andere manier). Misschien wel hun Kerst, waarbij ze alle cadeautjes van de berg onder de boom uitpakken. Misschien wel hun Kerst, waarbij ze samen met hun geliefden een wandeling maken door het bos. Misschien wel iets heel anders.

Wat ‘onze Nederlandse Kerst’ of ‘hun Nederlandse Kerst’ dan ook mag zijn, dat is precies wat het een ‘typisch Nederlandse Kerst’ maakt, want geen één Nederlandse Kerst is precies hetzelfde als een andere. Iedereen kan zijn eigen Nederlandse Kerst hebben. En iedereen doet dat. En dat vind ik mooi. Heel mooi.

Auteur

Martha Menses (Nederland)

Studies: openbaar bestuur

Talen: Nederlands, Engels, een beetje Frans

Europa is … een deel van de wereld waarin ik me bevoorrecht voel om te leven.

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

css.php